Gerenuk

Izvor slike

The Gerenuk (Litocranius walleri) je vrsta antilope srodna Gazeli. Jedina razlika između gerenuka i gazele je u tome što gerenuci imaju čvršću lubanju i izduženi vrat što je najizrazitija karakteristika gerenuka. Ime 'Gerenuk' znači 'žirafa s vratom' na somalijskom jeziku. Gerenuk je također poznat kao 'Wallerova gazela'.

Opis Gerenuk

Gerenuci imaju male glave u odnosu na veličinu tijela, međutim oči i uši su im prilično velike. Samo mužjaci gerenuka imaju rogove koji su čvrsti i s jakim prstenovima te mišićaviji vrat od ženki gerenuka. Gerenuci su dugi oko 150 centimetara. Muški gerenuci su nešto viši od ženki i stoje od 89 do 105 centimetara, a ženke od 80 do 100 centimetara. Mužjaci teže oko 100 funti, a ženke su nešto lakše sa 68 funti. Gerenuks kaput ima smeđe gornje dijelove sa svjetlijim stranama i donjim dijelom. Gerenuci imaju kratak rep koji na kraju ima crni čuperak dlake.



Kao i mnoge druge gazele, gerenuksi imaju preorbitalne žlijezde ispred očiju koje ispuštaju mirisnu tvar sličnu katranu koju talože na grančice i grmlje kako bi označile svoj teritorij. Imaju i mirisne žlijezde na koljenima koje su prekrivene čupercima dlake i između razdvojenih kopita.

Stanište Gerenuk

Preferirana staništa Gerenuka su drvenasta vegetacija, pustinja i otvoreno grmlje.

Dijetalni kolačići

Gerenuci su prilagodljivi jeli. Oni su biljojedi i koriste svoje duge vratove kako bi posegnuli za visokim rastućim biljkama, ponekad visokim čak 6 – 8 stopa. Oni mogu stajati na stražnjim nogama kako bi se hranili, a prednjim nogama ruše grane s drveća. To je dosta drugačije od drugih antilopa koje više jedu tlo.

Prehrana gerenuksa sastoji se od lišća i izdanaka bodljikavog grmlja i drveća, a također uključuje cvijeće, voće i pupoljke. Gerenuci ne trebaju travu ili vodu jer vlagu dobivaju iz biljaka koje jedu. To omogućuje gerenucima da prežive u suhim pustinjama i šikarama.

Ponašanje Gerenuka

Gerenuci žive u malim skupinama, neke čine ženke i njihovi mladi, a druge isključivo mužjaci. Usamljeni mužjaci imaju tendenciju da drže određene teritorije, dok skupine ženki mogu lutati u rasponu od 1 – 2 četvorne milje, lutajući kroz nekoliko teritorija mužjaka.

Gerenuk Reprodukcija

Budući da su gerenuci prilagodljivi jeli, mogu se pariti u bilo koje doba godine i nemaju određenu sezonu parenja. Rituali parenja uključuju mužjaka koji prilazi ženki i više puta je prednjom nogom lupka po trbuhu ili bokovima. Mužjak je također može trljati svojim preorbitalnim žlijezdama kako bi ostavio svoj miris prije parenja. Ženke spolno sazrijevaju s godinu dana, a mužjaci s 1,5 godinu. Razdoblje gestacije je oko 7 mjeseci nakon čega se rađa jedno tele.

Kad je ženka spremna za okot, ostavit će ostatak krda da se sakrije u izoliranom području. Telad pri rođenju teži oko 6,5 funti. Ženka liže svoje lane i zatim jede potomstvo. Tijekom prvih nekoliko tjedana života telad će ostati skrivena u travi, a majka će je posjećivati ​​2-3 puta dnevno kako bi sisala mlijeko. Nakon svakog posjeta, majka će očistiti lane i pojesti izmet teladi kako bi se riješila bilo kakvog mirisa koji bi mogao navesti predatore na njega.

Ženke vrlo tiho bleje kada komuniciraju s mladima. Životni vijek gerenuka je oko 8 godina u divljini i 13 godina u zatočeništvu.

Gerenuk Konzervatorski status

Gerenuke je IUCN klasificirao kao 'ovisne o očuvanju'. Gubitak i fragmentacija staništa od strane ljudi najveća su prijetnja populacijama gerenuka.