Jarebica siva

  Jarebica siva Izvor slike

The Ptica siva jarebica (Perdix perdix) je lovna ptica iz porodice fazana Phasianidae iz reda Galliformes. Ponekad se naziva i siva jarebica, sivonoga jarebica, engleska jarebica, mađarska jarebica ili hun. Siva jarebica razmnožava se na obradivim površinama u većem dijelu Europe do zapadne Azije i široko je unesena u Sjevernu Ameriku, preko Kanade i Sjedinjenih Država.

Siva jarebica manja je od fazana i crvenonoge jarebice, ali je veća od prepelice. Znanstveno ime je latinsko za 'jarebica', a samo je izvedeno iz starogrčkog perdix.

Iako se njihov broj smanjio u posljednjih nekoliko godina, prema Crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN-a, kategorizirane su u kategoriju očuvanja najmanje zabrinjavajuće jer je dovoljan broj ovih ptica prisutan u divljini.



  Jarebice sive

Karakteristike sive jarebice

Siva jarebica okrugla je ptica, duga 28 do 32 centimetra, smeđih leđa, sivog donjeg dijela tijela, narančastog lica i kestenjaste mrlje na trbuhu. Izgledaju slično kokoši .

Mala je razlika između muške i ženske ptice, iako ženka ima manji dio trbuha. Obično teže između 13,6 i 17,6 oz (390 i 500 g) i imaju raspon krila od 20,9 do 22,1 in (53 do 56 cm).

Jarebice mogu letjeti, ali ne mogu dobro letjeti, što ih svrstava u ptice koje nisu selice.

Životni vijek

Siva jarebica ima životni vijek oko 3 godine.

Dijeta

Siva jarebica je svejed i 95% njihove prehrane u ovoj fazi sastoji se od vegetarijanske ili biljne hrane poput voća, lišća, sjemenki korova, korijenja i cvijeća. Preostalih 5% prehrane ispunjeno je proteinima poput insekti i lišajevi. Njihov obrazac prehrane može varirati ovisno o vrsti dostupne hrane, ali vjerojatnije je da će jesti otpadne žitarice i insekte tijekom ljetnih mjeseci.

  Siva jarebica

Ponašanje sive jarebice

Siva jarebica živi u velikim skupinama, koje su poznate kao jarebice. U društvu može biti 20 ili više ptica. Ptice u skupini ostaju zajedno tijekom cijele jesenske i zimske sezone i mogu početi napuštati skupinu početkom siječnja kako se zima bliži kraju.

Ova vrsta ptice nije agresivna niti teritorijalna izvan sezone parenja. Međutim, mogu pokazivati ​​takvo ponašanje tijekom sezone parenja. Kako bi komunicirala, siva jarebica daje kratke i škripave pozive koji ne traju ni sekundu. Pjesma je oštra, visoka kieerr-ik, a kad je uznemirena, kao kod većine divljači.

Kad je uznemirena, siva jarebica leti na kratku udaljenost na zaobljenim krilima, često viknući 'rick rick rick' dok se diže. Iako ne mogu dobro letjeti na velike udaljenosti, mogu snažno letjeti na kratke udaljenosti. Međutim, radije hodaju nego lete.

Jarebica je najaktivnija u zoru i sumrak. One su čiste i higijenske životinje. Imaju naviku svakodnevnog dotjerivanja u svom prirodnom okruženju. Svakodnevno njegovanje održava ih čistima i zdravima, a također pomaže u uklanjanju parazita i štetnih mikroorganizama.

Reprodukcija sive jarebice

Siva jarebica obično se razmnožava od kraja travnja do srpnja. Gnijezde se na tlu, što nije uobičajeno za većinu drugih ptica. Gnijezda prave s travama. Gnijezdo je obično na rubu polja žitarica, najčešće ozime pšenice.

Sive jarebice su monogamne i počinju formirati par četiri mjeseca prije parenja. Kokoši mogu snijeti do dvadesetak jaja u gnijezdo u tlu, a inkubiraju ih 20 do 25 dana, dok mužjaci čuvaju gnijezdo.

Mladunče jarebice poznato je kao cheepeer. O mladoj jarebici brinu oba roditelja. Obično su žuto-smeđe boje i nemaju karakteristične oznake lica i donjeg dijela odrasle jarebice. Cheepeers su sposobni za kratke letove nakon 10 do 12 dana, a mogu letjeti kao odrasla osoba za 20 dana.

Unatoč činjenici da odrasla siva jarebica ima prehranu koja se sastoji od 95% biljne hrane, tijekom prva tri tjedna svog života, jarebice moraju unositi proteine ​​u obilnim količinama kako bi pomogle razvoju kostiju i mišići. Tijekom ove faze, više od 50% prehrane jarebice sastoji se od malih insekata, kao što su cvrčci , kornjaši , i ličinke. Roditelji vode svoje piliće na rubove žitnih polja, gdje mogu tražiti insekte.

Siva jarebica dostiže spolnu zrelost s oko godinu dana, što je otprilike u isto vrijeme kad napuštaju gnijezdo.

Položaj i stanište

Sivonoga jarebica je ptica koja se nalazi u regijama Europe, Azije, Afrike i Bliskog istoka. U Sjevernu su Ameriku unesene kao neautohtona vrsta iz Europe početkom 1900-ih, a prilično su česte u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Svoj dom čine na kultiviranoj zemlji, živim ogradama, pašnjacima obraslim grmljem, livadama, pašnjacima i poljoprivrednim poljima. Jarebica je nemigratorna kopnena vrsta, koja formira jata izvan sezone parenja.

  Siva jarebica

Status zaštite sive jarebice

Općenito, siva jarebica ima veliki areal i trenutno nije ugrožena. Navedena je kao najmanje zabrinjavajuća na Crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN-a.

Unatoč tome, brojnost ptica uvelike opada u područjima intenzivnog uzgoja kao što je Velika Britanija, zbog gubitka staništa za razmnožavanje i zaliha hrane. Njihov broj je pao za 85% u posljednjih 25 godina. U Velikoj Britaniji se poduzimaju napori da se zaustavi pad stvaranjem očuvanih rtova. Godine 1995. siva jarebica nominirana je za vrstu Akcijskog plana bioraznolikosti.

Najveći razlozi smanjenja broja sive jarebice su gubitak staništa za razmnožavanje, a insekticidi koji se koriste na usjevima smanjuju broj insekata koji su važan izvor hrane za ove ptice.

Predatori sive jarebice

Siva jarebica je osjetljiva na grabežljivce u svim fazama svog životnog ciklusa. Tijekom sezone razmnožavanja, jaja bez nadzora mogu uzeti vranci, štakori, ježevi , male mustelide, mačke i divlji vepar , kao i veći predatori poput lisica i jazavci . Izletjele mlade i odrasle ptice mogu loviti uglavnom lisice, džukele, jastrebovi, eje i zujalice .

Siva jarebica koristi svoje perje kako bi se maskirala od grabežljivaca, a također ostaje u skupinama radi zaštite.

Sivo Partridge Zabavna činjenica

Unatoč popularnoj božićnoj pjesmi “Dvanaest dana Božića”, jarebice su uglavnom zemaljske ptice i ne nalaze se u stablima krušaka!