Majmuni starog svijeta

Izvor slike

Majmuni starog svijeta su skupina primata koji pripadaju superobitelji Cercopithecoidea.

Majmuni Starog svijeta razlikuju se od majmuna po tome što većina ima repove (prezime obitelji znači 'majmun s repom'), a za razliku od majmuna Novog svijeta njihovi repovi nikada nisu hvatljivi.

Neke vrste majmuna Starog svijeta nastanjuju tropske kišne šume, dok druge žive na sušnim travnjacima, pa čak i planinskim područjima s velikim zimskim snijegom.



Postoji najmanje 78 vrsta majmuna Starog svijeta u dvije potporodice, Cercopithecinae koja je uglavnom afrička vrsta, međutim, ova podfamilija uključuje raznoliki rod makakija koji su azijski i sjevernoafrički. Colobinae, koja je druga potporodica, uključuje većinu azijskih rodova i također afričke colobus majmune. Majmuni u obje skupine su relativno veliki, otprilike veličine malih do srednjih pasa.

Nekoliko majmuna Starog svijeta ima jasno istaknute značajke kao što su strukture lica i boje određenih dijelova njihove anatomije. Na primjer, Colobus majmun ima vrh umjesto palca, Proboscis majmun ima vrlo čudan nos, a Snubnosed majmun uopće nema nos. Mandrill ima crveni penis i lila skrotum, a dominantni mužjak u skupini koja se sastoji isključivo od muškaraca ima jarko obojeno lice. Sve ove male, ali karakteristične značajke definiraju njihovu individualnost.

Majmuni Starog svijeta danas su porijeklom iz Afrike i Azije, međutim, poznato je da su bili prisutni i u Europi iz fosilnih zapisa. Oni uključuju mnoge od najpoznatijih vrsta primata koji nisu ljudi.

Većina majmuna Starog svijeta su barem djelomično svejedi, ali svi preferiraju biljnu tvar koja čini glavninu njihove prehrane. Listni majmuni su najviše vegetarijanci, žive prvenstveno na lišću i jedu samo malu količinu insekata, dok druge vrste postoje uglavnom jedući voće, međutim, oni će također konzumirati gotovo sve dostupne namirnice, kao što su cvijeće, lišće, lukovice i rizomi , kukci, puževi pa čak i mali kralježnjaci.

Razdoblje trudnoće ženki majmuna Starog svijeta traje između pet i sedam mjeseci. Porođaji su obično samci, iako se, kao i kod ljudi, s vremena na vrijeme dogode i rađanja blizanaca. Mladunci se rađaju relativno dobro razvijeni i od rođenja su sposobni držati se rukama za majčino krzno. U usporedbi s većinom drugih sisavaca, potrebno im je mnogo vremena da postignu spolnu zrelost, pri čemu je za većinu vrsta tipično četiri do šest godina.

Kod većine vrsta kćeri ostaju s majkom doživotno, tako da je osnovna društvena skupina kod majmuna Starog svijeta matrilinearna trop (sustav u kojem netko pripada majčinoj lozi). Mužjaci napuštaju skupinu kad dođu u adolescenciju i pronalaze novu grupu kojoj će se pridružiti. Kod mnogih vrsta samo jedan odrasli mužjak živi sa svakom skupinom, tjerajući sve suparnike, međutim, druge su tolerantnije, uspostavljajući hijerarhijske odnose između dominantnih i podređenih mužjaka. Veličine skupina vrlo su varijabilne, čak i unutar vrste, ovisno o dostupnosti hrane i drugih resursa.

Približan raspon za majmune Starog svijeta pokriva Afriku, središnju do južne Azije, Indiju i Japan. Pogledajte donju kartu raspona: