Morski slon

Izvor slike

Morski slon (Mirounga leonina i Mirounga angustirostris)

Postoje dvije vrste morski slon . Oni su jedini članovi roda 'Mirounga' iz obitelji 'Phocidae' ili 'pravi tuljani'. Sjeverni morski slon (Mirounga angustirostris) i južni morski slon (Mirounga leonina) lovili su se gotovo do istrebljenja do kraja devetnaestog stoljeća, međutim, broj se od tada oporavio.

Sjeverni morski slon, nešto manji od svog južnog rođaka, živi preko pacifičke obale SAD-a i Meksika, dok se južni morski slon nalazi na južnoj hemisferi na otocima kao što su Južna Georgia, otok Macquarie i na obalama Novog Zelanda , Južnoj Africi i Argentini na poluotoku Valdés koji je četvrta najveća kolonija morskih slonova na svijetu i jedina rastuća populacija.

Karakteristike morskog slona

  Morski slon



Morski slon dobio je ime po tome što je vrlo velik i ima nos s malim rilcem nalik surli. Mužjaci, koji se nazivaju i bikovi, koriste ova debla za borbu za prava na razmnožavanje. Morski slonovi se jedva mogu kretati kopnom zbog svoje velike težine, međutim, peraje čine ova stvorenja brzim i snažnim plivačima, ali nisu dovoljno jaki da podignu svoje tijelo s tla. Velike ribe, lignje i pokoja pingvin postaju plijen morskih slonova, koji imaju malo, ako ih ima, grabežljivaca. Zabave na plaži stotine tuljana zajedno se sunčaju na obalama.

Nos morskih slonova koristi se za proizvodnju iznimno glasne buke, posebno tijekom sezone parenja. Najveći poznati morski slon bio je dugačak 6,7 metara i težak 3400 kilograma (oko četiri tone). Stoga je morski slon jedan od najvećih pripadnika reda zvijeri.

Morski slonovi su zaštićeni od hladnoće svojom salom, mnogo više nego krznom. Koža na vrhu ove sala i dlake se linjaju. Mora se ponovno razviti pomoću krvnih žila koje prodiru kroz loj. Kada se taj proces odvija, tuljan je osjetljiv na hladnoću i mora se odmarati i linjati na kopnu, na sigurnom mjestu koje se naziva 'izvlačenje'. Vrsta linjanja kojoj je podvrgnut morski slon je katastrofalna linjanja. Dok se to događa, bikovi se zapravo prestaju međusobno boriti.

Stanište i prehrana morskog slona

Morski slon je gotovo u potpunosti vodeni, a na obalu dolazi prvenstveno radi razmnožavanja. Njegov raspon je uglavnom u toplim vodama. Morski slonovi se vjerojatno hrane u dubokoj vodi i jedu lignje i ribu, uključujući male morske pse i raže. Mogu postiti čak 3 mjeseca.

Ponašanje morskog slona

Morski slon je snažan plivač i dobro prilagođen vodenom životu. Tuljani mogu biti sami na moru, ali na plaži postaju vrlo društveni. Čak i tijekom razdoblja u godini kada se ne razmnožavaju, ležat će blizu jedno uz drugo na pijesku. Mužjaci dolaze na legla početkom prosinca i ostaju tijekom sezone parenja bez odlaska u more da se hrane. Budući da se kopnom kreću sporo i nespretno, mužjaci ne mogu braniti velike teritorije niti veliki broj ženki. Za razliku od drugih tuljana, koji mogu imati harem s prosječno 40 krava, dominantni morski slon može imati samo desetak krava na svom teritoriju.

Morski slonovi provode neuobičajenu količinu vremena u oceanu, do 80% svog života. Morski slonovi mogu zadržati dah preko 80 minuta, dulje nego bilo koji drugi sisavac koji nije kit i kit. Nadalje, morski slonovi također su nevjerojatni ronioci, sa sposobnošću zarona do 1500 metara ispod površine oceana. Prosječna dubina njihovih ronjenja je oko 300 do 600 metara, dok traže svoju omiljenu hranu.

Reprodukcija morskog slona

Ženke morskog slona stižu u legla (gnjezdilišta) krajem prosinca. Morski slon okoti se unutar tjedan dana, obično jedno mladunče. Trudnoća traje oko 350 dana. Najveća prijetnja mladim mladuncima su odrasli mužjaci teške tjelesne strukture, koji potpuno ignoriraju prisutnost mladunaca i ponekad ih zgnječe. Ženke morskih slonova će ugristi i ponekad ubiti mladunce koji nisu njihovi.

Životni vijek morskog slona

Ženke morskog slona imaju prosječni životni vijek od oko 20 godina, a mogu rađati u dobi od 3 – 4 godine. Mužjaci postižu zrelost s 5 godina, ali općenito ne postižu alfa status do dobi od 8 godina, s glavnim uzgojem godina između 9 i 12 godina. Prosječni životni vijek mužjaka morskog slona je 14 godina.

Status očuvanosti morskog slona

Tijekom devetnaestog stoljeća morski slonovi lovljeni su gotovo do istrebljenja, a cjelokupna populacija morskih slonova svedena je na malo krdo od manje od 100 jedinki na Isla de Guadalupe. Zaštita ove vrste tijekom 20. stoljeća rezultirala je postupnim oporavkom, a populacija se proširila prema sjeveru na druge otoke i neke kopnene plaže. Trenutna populacija se procjenjuje na preko 150.000.