Obični gušter

The Obični gušter (Lacerta vivipara), poznata i kao živorodna gušterica, je euroazijski gušter. Živi sjevernije od bilo koje druge vrste gmazova. Rasprostranjen je u središnjoj i sjevernoj Europi i sve do sjeverne Azije te je najčešći gušter u sjevernim regijama (nema ih u mediteranskom području i području oko Crnog mora). Obični gušteri također su jedini gmaz pronađen u Irskoj.

Obični ili živorodni gušter je jedna od tri vrste divlji gušter pronađen u Velikoj Britaniji. Ostali su ugroženi pješčani gušter i sporog crva, beznogog guštera.

Opis običnog guštera

Obični gušteri imaju duga tijela koja mjere duljinu od oko 10 – 16 centimetara i imaju kratke noge. Rep im je prilično debeo i do dva puta duži od tijela. Imaju male, okrugle glave i debeo vrat.



Mužjaci imaju vitkija tijela od ženki. Boja i uzorci ove vrste su izrazito varijabilni.

Njihova koža ima grube ljuske koje variraju od sive, smeđe, brončane ili maslinasto zelene na leđima, a mužjaci su općenito tamniji od ženki. Imaju niz bijelih mrlja niz bokove, koje se stapaju u liniju i crnu liniju duž leđa. Obični gušteri također imaju brojne crne točke razasute po tijelu. Mužjaci imaju narančasto/žuti trbuh s crnim točkama, a ženke imaju krem/bijeli trbuh. Ženke mogu imati tamne pruge na bokovima i po sredini leđa. Ponekad ženke imaju i svijetle pruge, ili tamne i svijetle mrlje sa strane leđa. Grlo običnog guštera je bijelo, ponekad plavo.

Stanište običnog guštera

Obični gušteri nalaze se u nizu staništa uključujući livade, šume, močvare, močvare, vlažne šume, vrištine, vrištine, pješčane dine, živice, močvare i odlagališta smeća. Obični gušteri žive uglavnom na tlu, iako se mogu penjati na stijene, debla i nisko raslinje.

Dijeta običnog guštera

Gušter se hrani beskralješnjacima, uglavnom sitnim kukcima, paucima i malim puževima. Gušter trese svoj plijen u čeljusti prije nego što ga sažvače i proguta cijelog. Ovaj gušter lovi danju, koristeći vid i miris.

Uobičajeno ponašanje guštera

Svi gušteri su ektotermni, što znači da im je potrebna toplina iz okoline kako bi podigli tjelesnu temperaturu. Naša zima je prehladna za njih, pa će uglavnom spavati zimski san od listopada do ožujka. Često spavaju zimski san u skupinama i ponekad se pojavljuju nakratko tijekom toplih razdoblja. U rano proljeće, kasnu jesen i prohladne ljetne dane gušteri se sunčaju kako bi postigli svoju optimalnu tjelesnu temperaturu, koja je oko 30°C. Obični gušteri su dobri plivači i zaronit će pod vodu kada su ugroženi.

Razmnožavanje običnog guštera

Nakon izlaska iz hibernacije, mužjaci brane teritorije za razmnožavanje od drugih mužjaka. Gušter se pari u travnju ili svibnju. Mužjaci prije parenja uzimaju ženke u čeljusti. Ako ženka nije zainteresirana, žestoko će ugristi mužjaka. Ime vrste potječe od njezine sposobnosti rađanja živih mladunaca, prilagodbe na hladnu klimu – ali neke južne populacije su oviparous (polaganje jaja) . Mladunci se unutar ženke razvijaju otprilike tri mjeseca. 3 – 10 mladih (ili jaja) obično se proizvede u srpnju. Mladunci su crne boje i mjere oko 3 centimetra, a kad se tek okote okruženi su jajnom opnom iz koje se oslobađaju nakon otprilike jednog dana. Mužjaci spolno sazrijevaju s dvije godine, a ženke s tri godine.

Životni vijek guštera je oko 5-6 godina.

Status očuvanosti običnog guštera

Gušteri su široko rasprostranjeni i ne smatraju se ugroženima. Njihov status kod IUCN-a je 'Najmanja zabrinutost'.

Provjerite više životinje koje počinju slovom C