Plahta od oblaka

 ptica ševa

The ptica ševa (Alauda arvensis) je mala vrsta ptice vrapčarke. Ševa se razmnožava u većem dijelu Europe i Azije te u planinama sjeverne Afrike. Uglavnom živi na zapadu svog područja rasprostranjenja, međutim, istočne populacije su migratornije i zimi se sele južnije. Čak i na blažem zapadu svog areala, mnoge ptice se zimi sele u nizine i obalu.

Karakteristike ptica ševa

Ševa je duga 16 do 18 centimetara. To je vrsta koja izgleda dosadno na tlu, uglavnom je smeđa odozgo i blijeđa odozdo. Ševa ima kratku, tupu krestu na glavi, koja se može podizati i spuštati.



U letu, ptica ševa pokazuje kratak rep i kratka široka krila. Rep i stražnji rub krila su obrubljeni bijelom bojom, koji su vidljivi kada ptica leti, ali ne i ako ide prema promatraču. Ševa ima čvrste noge i puno vremena provodi na tlu tražeći sjemenke, dopunjene kukcima u sezoni razmnožavanja.

Ševa je ptica otvorenih obradivih površina i vriština, poznata u cijelom svom području rasprostranjenja po pjevanju mužjaka koji lebdi s visine od 50 do 100 metara. Pjesma općenito traje 2 do 3 minute, međutim, kasnije u sezoni obično traje duže. Mužjak ševe ima šira krila od ženke. Ova prilagodba za učinkovitiji lebdeći let možda je evoluirala zahvaljujući tome što ženke preferiraju mužjake koji dulje lebde i pjevaju.

Ševa pravi gnijezdo od trave na tlu, skriveno među raslinjem. Općenito, gnijezda je vrlo teško pronaći. U lipnju se polaže oko 3 do 6 jaja. Drugo ili treće leglo može započeti kasnije tijekom godine. Jaja su žuto/bijela sa smećkasto/ljubičastim mrljama uglavnom na velikom kraju.

 Ptica ševa

Status ptica ševa

Broj ptica ševa opao je tijekom posljednjih 30 godina, kako je utvrđeno Popisom običnih ptica koji je početkom 1960-ih započeo The British Trust for Ornithology. Sada postoji samo 10% brojeva koji su bili prisutni prije 30 godina. RSPB (Kraljevsko društvo za zaštitu ptica) pokazalo je da je ovaj veliki pad uglavnom posljedica promjena u poljoprivrednim praksama, a samo djelomično zbog pesticida.

U prošlosti su se žitarice sadile u proljeće, uzgajale preko ljeta i žele u ranu jesen. Žitarice se sada sade u jesen, uzgajaju se kroz zimu i žanju se u rano ljeto. Zimska polja su ljeti previše gusta da bi ševa mogla hodati i trčati između stabljika pšenice kako bi pronašla svoju hranu.

Poljoprivrednici se sada potiču i plaćaju za održavanje bioraznolikosti i mogu dobiti nekoliko bodova prema financijskim nagradama DEFRA-e (Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja) Entry Level Stewardship za poboljšanje staništa za ševe.

Provjerite više životinje koje počinju sa S