Sova ušara

Odaberite Ime Za Kućnog Ljubimca







  Sova ušara

Ušara sova (Asio otus), poznata i kao sjeverna ušara, mala ušara ili mačja sova, je vrsta sove srednje veličine koja se razmnožava u mnogim područjima kroz Europa i Palearktika, kao i u Sjeverna Amerika . Pripada obitelji Strigidae, poznatoj kao tipične sove, koja sadrži većinu postojećih vrsta sova.

Ova vrsta sova je izvrsno kamuflirana, ali se često može prepoznati po dugim, niskim hukama. Oni su noćni lovci koji se skrivaju u gustom lišću i love na otvorenom terenu. Prehrana im se uglavnom sastoji od malih glodavaca, osobito voluharica, ali svoj plijen mogu prilagoditi ovisno o dostupnosti.

Sove ušare nisu izrazito teritorijalne ili sjedilačke i djelomično su selice, iako se mogu činiti i nomadske. Sova ušara jedna je od najraširenijih i najnaseljenijih vrsta sova na svijetu, a zbog svog širokog rasprostranjenja i brojnosti svrstana je na popis IUCN-a za najmanju zabrinutost.

Taksonomija sova ušara

Sova ušara pripada rodu Asio, čiji se članovi obično nazivaju sova ušara. Ostali članovi vrste Asio uključuju sovu uhu, jamajčansku sovu i prugastu sovu.

Postoje četiri poznate podvrste duge ušare: A. o. otus, A. o. canariensis, A. o. wilsonianus i A. o. tuftsi.

  • a.o. pjesma

A. o. otus je nominalna vrsta i nalazi se u čitavom rasponu vrste na Palearktiku, sve do Azora, sjeverozapadne Afrike, Iberijskog poluotoka i Britanskih otoka sve do Sahalina, Japana i sjeverne Kine. Čini se da se veličina ovih ptica lagano povećava od zapada prema istoku, pri čemu su sove u Kini oko 4% veće krilate od onih iz Europe.

Ova podvrsta ima tamni disk lica koji je obrubljen crnom bojom, s relativno kratkim obrvama koje su označene bjelkasto ili bez njih. Gornji dijelovi su žutosmeđi sa tamnim mrljama i crnkastim prugama. Uši su uglavnom crnosmeđe sa žućkastosmeđim rubovima, a rep je tipično žutosmeđe boje sa sivkastom bojom. Oči su žuto-narančaste.

  • A.o. canariensis

A. o. canariensis nalazi se na Kanarskim otocima i najmanja je podvrsta sove ušare, s promjerom tetive krila od 257 do 284 mm (10,1 do 11,2 inča). Ova podvrsta je tamnija također je tamnija od nominalne vrste i ima jače i oštrije tamne oznake. Također imaju crvenkasto-narančaste oči.

  • A. o. wilsonianus

A. o. wilsonianus nalazi se u južnoj središnjoj i jugoistočnoj Kanadi, od juga do juga SAD-a. Ova je podvrsta uglavnom jače označena od nominalne vrste i ima crvenkasto-smeđi disk lica s crnim rubom. Također ima duboke žute oči. Ova podvrsta ima tetivu krila koja mjeri između 284 i 305 mm (11,2 i 12,0 in).

  • A. o. čuperci

A. o. tuftsi se nalazi od zapadne Kanade južno do južnog središnjeg SAD-a. Ima blijeđe perje od A. o. wilsonianus, po čemu se može razlikovati, iako se dvije podvrste preklapaju. Također ima blijeđe smeđe mrlje od A. o. wilsonianus.

Karakteristike sove ušare

Duga ušara sova je sova srednje veličine koja obično mjeri između 31 i 40 cm (12 i 16 inča) ukupne duljine. Imaju relativno velik raspon krila za svoju veličinu, koja može mjeriti između 86 i 102 cm (2 ft 10 in do 3 ft 4 in). Unatoč tome, one su još uvijek manje od drugih vrsta sova, kao što su sova ušara, sova ušara i sova ušara. Kao većina sova i ptice grabljivice , ove životinje pokazuju spolni dimorfizam, u kojem su ženke obično malo veće od mužjaka. Mužjaci također obično imaju svijetlo perje.

Sove ušare su najtanje od svih sjevernoameričkih sova, što je atribut koji koriste kao obranu od grabežljivaca. Imaju veliku i okruglu glavu. Iako im ime govori da jesu duge uši , oni zapravo imaju duga, uspravna pera na vrhu glave uz uši, koja izgledaju kao čuperci koji su blizu jedan drugome. One su smještene bliže središtu glave nego kod mnogih drugih vrsta sova, iako razlog za njihov položaj zapravo nije poznat. Ovi čuperci u uhu nisu vidljivi u letu.

Ova vrsta sova obično je smeđesive boje, s okomitim prugama koje ih razlikuju od velikih rogatih sova koje imaju vodoravne pruge. Također imaju blijede mrlje na sredini lica koje daju izgled bijelih obrva i bijelu mrlju ispod kljuna. Boja njihovih diskova lica može varirati ovisno o podvrsti, ali je uvijek dobro razvijena i obično obrubljena.

Imaju crni kljun, narančaste ili žute oči, a noge i prsti potpuno su im pernati.

Životni vijek duge sove ušare

Smatra se da sova ušara ima relativno kratak životni vijek, a većina njih doživi oko 4 godine. Međutim, mogu živjeti dulje, a najstarija poznata divlja sova ušara živi 27 godina i 9 mjeseci.

Dijeta sova ušara

Sove ušare imaju široku prehranu, jedu male sisavce, ptice, beskralježnjake, gmazovi , vodozemci i riba . Njihov najčešći plijen su mali sisavci, poput glodavaca, od kojih dobivaju najviše energije. Poznato je da prvenstveno love voluharice, pa čak i pomažu u kontroli populacije voluharica u nekim zemljama.

Tamo gdje nema voluharica, sova ušara uglavnom se hrani poljskim miševima, kućnim miševima i štakorima. Ostali sisavci koji se jedu uključuju šišmiše, ježevi , madeži , zečevi , zečevi, vjeverice i lasice .

Dok se sove ušare ne hrane pticama često, poznato je da love kućne vrapce, vrapce na drvetu, čvorke i kosove. Zmije , gušteri , žabe, krastače , šarani i arahnidi su daljnji plijen ove vrste koji povremeno uzima.

Lovačke navike

Sova ušara uglavnom lovi na rubovima šuma, živica i otvorenih prostora s grubim travnjacima. Oni love dok lete nisko pri zemlji i koriste svoj vrlo dobar sluh kako bi otkrili šuškanje svog plijena umjesto da koriste oči. One su tihi letači, a njihovo perje prigušuje zvuk sovinog prolaska kroz zrak. Nakon što ugledaju plijen, brzo se spuste s raširenim kandžama i bace na plijen.

Umjesto da svoj plijen probadaju kandžama, sove ga obično do smrti stisnu nogama. Također su poznati po tome da ubiju plijen tako da zagrizu stražnji dio lubanje i zatim ga progutaju cijelog.

Budući da ove sove gutaju svoj plijen cijeli, one zatim povrate neprobavljive dijelove u pelete, koje se često mogu naći na tlu oko gnijezda sova. Neki biolozi skupljaju te kuglice i pomoću njih uče o prehrani sova.

Natjecatelji

Budući da se sova ušara preklapa s drugim sovama u svom rasponu, često mora dijeliti svoj plijen s drugim vrstama. Sove ušare su jedna, iako su sove ušare sklonije pokazivati ​​veću fleksibilnost u prehrani. Sove ušare i sove ušare također se natječu ili imaju resurse s sovama ušicama. Ne samo da se natječu za hranu, već se natječu i za staništa

  Sova ušara

Ponašanje sove uše

Sova ušara je noćna životinja, a aktivnost počinje u sumrak. Danju se sove ušare skloniti u uspravnom položaju na grani. U sezoni kada se ne razmnožavaju, ušare su često sklone pojavljivanju u skupinama sova tijekom odmora, što je prilično neuobičajeno za vrste sova. To može uključivati ​​od 6 do 50 sova. Ove se ptice smjeste blizu debla, unutar gustog lišća kako bi ostale nevidljive.

Migracija

Neke sove ušare su selice. Sjeverne populacije su migratorne, pokazuju snažnu tendenciju da se presele prema jugu u jesen. Srednjoeuropski odrasli manje su migratorni. Unatoč tome što su neke populacije ove vrste stalne godišnje selice, neke se populacije smatraju nomadskim jer imaju vrlo sporadičan migratorni obrazac.

Komunikacija

Sova ušara je uglavnom tiha, iako koristi širok repertoar poziva za komunikaciju tijekom sezone parenja. Najčešća vokalizacija je tiho glazbeno urlanje i pojedinačno drhtavo urlanje. Također mogu vrištati ili zviždati kada su uzbuđeni. Roditelji će oštro braniti svoje mlade, a alarme pokazuju oba spola.

Razmnožavanje sove ušare

Sove ušare su monogamne, a parovi za razmnožavanje počinju se formirati zimi. Mužjaci oglašavaju ženkama da traže partnera pomoću pjesama i prikaza u zraku. Razmnožavanje se odvija od veljače do sredine srpnja.

Sova ušara gnijezdi se na drveću, obično u gnijezdu koje je izgradila druga životinja. Povremeno će sami sagraditi gnijezdo. Nakon što je gnijezdo odabrano, ženka polaže 2 do 10 (obično 5 do 6) jaja u razmacima od 2 dana. Jaja su bijela, glatka i sjajna.

Ženka inkubira jaja 25 do 30 dana, nikad ih ne ostavlja nepokrivena danju, iako noću pravi pauze. Kad se rode, pilići su polu-altricijalni, iako napuštaju gnijezdo nakon 21 dana.

Mužjaci daju hranu ženki i mladima tijekom inkubacije i razdoblja okota. Mladunci počinju letjeti s oko 35 dana, a osamostaljuju se s 10 do 11 tjedana. Postaju spolno zreli u dobi od oko 1 godine.

Položaj i stanište sove ušare

Sova ušara nalazi se na cijeloj sjevernoj hemisferi, a njihov areal se proteže od Sjeverne Amerike, preko Europe i sve do Japana na istok. Također su pronađene male populacije u sjevernoj i istočnoj Africi, na Azorima i Kanarskim otocima.

Ova vrsta preferira gustu vegetaciju u blizini travnjaka i uobičajena je u pojasevima drveća ili malim šumama duž potoka u ravnicama, pa čak i pustinjskih oaza. Traže šumske rubove koji imaju pristup otvorenim prostorima i obilan su plijen, sa šumovitim pokrivačem za sklonište i gniježđenje. Također se mogu naći u malim šumarcima, šikarama okruženim močvarama, travnjacima, močvarama i poljoprivrednim zemljištima. Raspon im se može protezati od razine mora do 2000 m.

Status očuvanosti sove ušare

Smatra se da je populacija sova ušara stabilna u većem dijelu svog areala i zbog toga je navedena kao najmanje zabrinjavajuća na Crvenom popisu IUCN-a. IUCN procjenjuje ukupnu populaciju između 2 milijuna i 5,5 milijuna, svrstavajući je među najbrojnije sove.

Najveća prijetnja sovi uši su ljudi. Lovci su kroz povijest ubijali ove sove, a stradale su i u prometnim nesrećama te se truju pesticidima i teškim metalima.

Gubitak staništa još je jedna prijetnja sovi uši. To može biti posljedica razvoja zemljišta i klimatskih promjena.

Predatori sova ušara

Odrasle sove ušare lovi mnoge druge grabljivice, uključujući sove s velikim rogama, sove ušare, velike orlove pjegave, zlatni orlovi , crvenorepi jastrebovi, crvenokraki jastrebovi, sjeverni jastrebovi, orlovi sove , obični mišari i sivi sokolovi .

Mladunce ušare u gnijezdu love dikobrazi, zmije bikovi, američke vrane, crnokljunci svrake , i nekoliko vrsta jastrebova. Odrasle jedinke brane gnijezda kružeći oko gnijezda i pucajući svojim kljunom u grabežljivca, ili bombardirajući grabežljivca u ronjenju dok oglašavaju alarm. Također se mogu pretvarati da su ozlijeđeni kako bi skrenuli pozornost s gnijezda.

Budući da su sove ušare tako dobro kamuflirane, grabežljivci ih često ne vide dok se gnijezde na drveću.

Važnost sove ušare

Sove ušare važne su za svoj ekosustav. Pomažu u kontroli populacije svog plijena u tom području, tako da ta područja ne postanu previše naseljena. Na isti način mogu pomoći i ljudima, jer jedu glodavce poput voluharica i miševa.

Duga ušara protiv kratke ušare

U velikom dijelu područja rasprostranjenosti sova ušara javlja se kod sove ušare. Njih dvoje pripadaju istom rodu i, osim imena, prilično se razlikuju. Za početak, sova ušara je veća od sove ušare i, naravno, čuperci ušiju sove ušice mnogo su duži od onih u sove ušice. Ušne sove također imaju žute šarenice umjesto narančastih, s vodoravnim crnim oko očiju umjesto okomitih na dugoušima. Sove ušare su bljeđe i imaju manje karakteristične oznake.

Što se tiče staništa, ušara preferira otvorena staništa bez drveća, dok ušara preferira gustu vegetaciju i rubove šuma. Vidljivije razlike mogu se vidjeti dok ove ptice lete, uključujući i oznake na krilima.

Sova ušara u odnosu na druge vrste sova

Sova ušara može izgledati vrlo slično drugim vrstama sova, posebno nevještom oku. Ispod su neke druge vrste sova koje se u divljini često miješaju s dugoušom sovom i njihove razlike u odnosu na dugouhu.

Stigijska sova

Sova ušara je veća od dugouhe i općenito je tamnija s tamnijim i hrabrijim šarama perja. Facijalni disk izgleda potpuno crn. Imaju i djelomično gole prste.

sova žuta

Sove ušare koegzistiraju s sovom ušom u Euroaziji, ali su mnogo okruglije i krupnije građe. Glava im je također okruglija i šira i nemaju ušne čuperke. Oči su im crnosmeđe i imaju kratka krila.

Orao sova (Bubo bubo)

Euroazijska sova ušara mnogo je veća od sove ušare, s velikom glavom četvrtastog izgleda i čupercima ušiju postavljenim bliže rubu. Njegova stopala i kandže također su veći i mnogo moćniji.

Ove sove imaju jače šarene krune i leđa s teškim crnkastim oznakama, ali imaju i manje izražen facijalni disk od dugouhih.

Azijska riblja sova

Azijske riblje sove također su puno duže od ušare. Imaju manje varijabilnu boju i raščupane čuperke u ušima.

Velika rogata sova (Bubo virginianus)

Velika sova s ​​rogovima ima četvrtastu glavu i šire razdvojene ušne čuperke. Također su veći i teži.

sova močvarica (Asio capensis)

Sova močvarica obično je smeđe boje i ima sitne pjegavosti. Također ima smeđe uši i vrlo male čuperke.

Kukuvija

Sove vrištave puno su manje od sova ušara i imaju vrlo kratke ušne čuperke.

Često postavljana pitanja o sovi uši

Gdje u svijetu žive sove ušare?

Sova ušara se nalazi na cijeloj sjevernoj hemisferi. Mogu se naći u Sjevernoj Americi, Europi i dijelovima Azije. I u Africi postoje male populacije sove ušare.

Jesu li sove ušare selice?

Neke sove ušare su selice. Neki se zimi sele na jug, dok druge populacije ostaju na mjestu. Neke populacije također sporadično migriraju, što im daje dojam da su nomadske.

Što jedu sove ušare?

Uglavnom jedu sove duge uši voluharice i drugi glodavci, kao što su miševi. Također je poznato da jedu druge ptice, beskičmenjaci i gmazovi.

Imaju li sove ušare stvarno duge uši?

Sove ušare zapravo nemaju duge uši. Naziv 'sova ušara' dolazi od njihovog perja na glavi koje se pojavljuje uz uši kao čuperci na vrhu glave.

Je li sova ušara rijetka?

Sova ušara nije rijetka sova. Zapravo, one su jedne od najbrojnijih sova na planetu, s procjenom populacije između 2 milijuna i 5,5 milijuna.